SAĞLIK TURİZMİ NEDİR?

Sağlık Turizmi Nedir?

En basit anlatımıyla; Sağlık turizmi; insanların sağlıklarıyla ilgili olarak hem tedavi edici hem rehabilite edici hem de sağlığa faydalı hizmetler almak için , yaşadıkları ülke dışında başka bir ülkeye giderek hizmet satın alması işidir.

Bu sıralar bana en çok sorulan soruların arasında sağlık turizmi var. Kariyer sitelerine giriş yaptığınızda hemen hemen tüm sağlık kurumlarının özellikle dijital pazarlama uzmanı aradıklarını gördüğünüzde bu sonuçları sizlerde onaylayacaksınızdır zaten. Bunun neticesinde, özellikle estetik sağlık konusunda uzmanlaşmış kurumlarının birçoğu bu sektörde de yer alarak sağlık turizminde ki bu büyük pastada yerlerini almak istiyorlar. Özellikle Antalya’da bu sektörde olmak isteyen birçok özel sağlık kuruluşu bulunmakta diyebiliriz. Zira özellikle Lara bölgesinde yaklaşık 3km’lik alana yayılmış 30’dan fazla diş kliniği bu işi yapmaya uğraşıyor ve doğrusu ne zaman önlerinden geçsem yabancı hastaların kapılarında beklemekte olduğunu görüyorum.

Bu durumda biz neden bu işe girmeyelim, bu pastadan bize düşen hakkımızı almalıyız diyen her sağlık kuruluşu bu pazara girmeye çalışıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus hastayı nereden bulacakları ve hangi kanallardan hasta getirecekleridir. Maalesef yabancılara yapılan her işte olduğu gibi bu konuda da pazarın başını Türkiye’ye yerleşmiş yabancı uyruklu insanların bu pazarları yönlendiriyor olduğunu gözlemliyoruz. Pek çoğu insan sağlığından daha çok kazançlarına önem veren bu insanlar en yüksek komisyonu veren kuruluşları kendilerine geçim kapısı yapıyor, müşteri memnuniyeti ilkesinden çok ceplerini düşünüyor. Bu durumda hem ülkemize hem sektöre hem de kuruluşların itibarlarına zarar verir bir hale geliyor. Hal böyle olunca hangi sektörde olursanız olun dijital pazarlamanın da önemi bir kere daha ortaya çıkmış oluyor.

SAĞLIK TURİZMİNDE DİJİTAL PAZARLAMA

Sağlık Turizminde Dijital Pazarlama

Aslında 2005 yılında ben mesleğe yeni başladığım dönemde sağlık turizmi ile ilgili çalışmalara yeni başlayan pek çok özel sağlık kuruluşu yurt dışında ki sigorta kuruluşları ile anlaşma sağlamaya çalışıyor, onların istekleri doğrultusunda hastalarının tedavilerini yapmaya çalışıyorlardı. Çünkü hemen hemen her 10 vatandaşın 8’inde tamamlayıcı sağlık sigortası olan İngiltere gibi ülkelerde ki hastaları ceplerinden para harcamadan tedavi etme yoluna gidilebiliyordu. O dönemki daha oturmamış Türkiye – Avrupa Birliği politikaları ve maalesef usulsüz fatura kesimleri gibi olaylar yüzünden bu ilişki ciddi anlamda sarsılmış bundan dolayı ilgili çalışmalar tarihin tozlu raflarında kalmıştır.

Üstte vermiş olduğum örnek 1980’li yılların başlarında normal turizmde de yaşanılan bir durumdur. Ancak 2010’lu yılların başlarında otelcilik sektörü bundan sıyrılmayı başardı. Özellikle Oger Tour, Thomas Cook gibi firmaların ATOL gibi kuruluşlar ile anlaşarak güçlü bir sigortacılık sistemine girmeleri, yine Türkiye’nin Avrupa’ya en yakın ve en ucuz tatil olanakları sağlaması bu konuda turizmin önünü açmıştır diyebiliriz. Bu çalışmalar tabii ki yeterli olmadı. Bu seferde bu pazarda bulunan Yunanistan, İtalya, İspanya ve Fransa gibi devleri geçmemiz gerekiyordu.

Bunu 2010’lu yıllara kadar acenteler üzerinden basılı ve görsel yayınlar üzerinden ilerleten sektör 2010 yılından sonra dijitalin gücünü ciddi anlamda keşfederek hem bireysel hem de güçlü operatörlerin sosyal mecralarına katılarak bu işi sürdürmeye devam etti. Bu çalışmaların sonucunda yıllık milyon rakamları aşan bir hacme ulaşan sektörde artık milyonlarca turistin ülkeye giriş-çıkış yapmış olması ve ürünü ilk elden test etmiş olması bu konuda ki en büyük etkenlerden birisi olmuştu. Zira artık bir marka olma yolunda ilerleyen Türkiye, pazarlaması çok zor olmayan bir hal almıştı.

Aslında yukarıda verdiğimiz Sağlık Turizmi dışında kalan turizm çeşitlerinin pazarlaması bu sektöre ışık tutar niteliktedir. Ancak burada da artık zor olan bu sektörde çok fazla rakibin olmasıdır. Bu sektörde hizmet vermek isteyen kişilerin çok akılcı hareketler ederek hem ulusal hem de uluslararası rakiplerini iyi analiz etmeleri gerekmektedir.

SAĞLIK TURİZMİ DİJİTAL PAZARLAMASINDA HEDEF KİTLE ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Peki sağlık turizminde dijital pazarlama hedef kitlesi nasıl seçilir, nasıl pazarlanır? Öncelikle bu sorunun cevabı öyle çok kolay bir şey değil uzun süren araştırmalar yapmak ve verdiğiniz hizmeti almak isteyecek potansiyel müşterilerinizi bulmak, bu insanların sosyal mecralardan hangisinde vakit geçirdiğini ve bu kişilerin arama metalarında hizmet verdiğiniz alanlardan birisinden bahsedilmiş mi onu görmeniz gerekmektedir.

Adım Adım Hedef Kitle Analizi (Sağlık Turizmi)

Hedef Kitle Pazarı Belirleyin

Bunun için öncelikle yapmanız gereken ilk iş pazar belirlemek. Örnek vererek gidelim. Eğer konunun başında belirttiğim gibi Türkiye’yi hali hazırda tanıyan bir hedef kitle seçimi yaptıysanız ve pazarın işlerinize olumlu yönde etkisi olacağını düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken istatistikleri kullanarak hangi ülke vatandaşının Türkiye’yi daha çok tercih ettiğini bilmeniz gerekmektedir.

Ben bu pazar seçimlerini yaparken TUIK turizm istatistiklerini ve bunun yanında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) gümrük kapı girişleri raporlarını karşılaştırmayı tercih ediyorum. Zira TUIK’in 2021 verileri İngiltere’den gelen insan sayısını 600bin  olarak açıklarken, EGM bu sayıyı 354bin 256 olarak açıklamaktadır. Her halükârda bu sayıyı; burada ki pazarın ortalaması olan 477bin kişi olarak belirlemek doğru olacaktır.

Hedef Kitlenizin Dijital Tercihleri Neler Olabilir

Hedef kitlemizi İngiltere olarak seçtik ve daha önce Türkiye’yi ziyaret etmiş olanlar diyerek bir filtreleme yaptık. Bu filtrelemeyi aklımızda tutarak hedef kitlemizin dijital davranışlarını ve ayak izlerini sürmeye devam etmemiz gerekiyor. Sonuçta 477bin kişi aynı ülke vatandaşı ve istatistikler ortak davranış verilerini gösterecektir. Ben bunun için yine birden fazla istatistik kullanarak bu pazarın davranış analizlerini ortaya çıkarıyorum. Gelin çıkan sonuçlara altta verdiğim grafiklerden birlikte bakalım.

2022 yılı şubat ayı dijital verilerine göre İngiltere pazarının dijital davranışları ekteki grafikteki gibidir. Rahatlıkla görülebileceği gibi nüfusun %98’i internet kullanıcısı ve bunların %84’den fazlası sosyal medya kullanıcısıdır. 68milyon hazır internet kullanıcısının %84’du sosyal medya kullanıyormuş, ancak bu veri; bunların tamamı benim hedef kitlemdir demek olmuyor. Hedef kitlemizi adım adım daraltarak reklam maliyetlerini kısmamız dahası nokta atışı hedef kitlemize ulaşmamız gerekir ki hem motivasyonumuz hem de bütçemiz gereksiz yere dağılmasın.

Hedef Kitlenizi Daraltın

Bu yüzden diğer bir grafiğe odaklanarak nüfusun yaşa göre dağılımına bakmamız gerekiyor. Sizin de taktir edeceğiniz gibi her yaş kitlesi sizin hedef grup kitleniz olmayabilir.

İngiltere Dijital Yönelim Cinsiyet Analizi

 

Hatta cinsiyeti bile hedef kitlenizi değiştirebilir. Yazımızın üst kısmında hedef kitle pazarı için İngiltere’yi seçmiştik, şimdi ki kısımda hedef kitlemizi özelleştirelim. Diyelim ki hedef kitlemiz estetik ameliyatlardan “saç ekimi” için ülkemize gelebilecek, İngiltere pazarında yaşayan insanlar olsun. Bir önceki kısımda nüfusun yaşa olan dağılımını görmüştük, şimdi konumuz saç ekimi olduğundan dolayı nüfusun erkek oranına bakarak ilerlememiz gerekiyor

Yukarıda ki grafiklerde belirtildiği gibi pazarın %49.4’dünü erkek kullanıcılar oluşturuyor. Bununla birlikte altta ki grafiğe bakarak bu %49’ un saç ekimi için hangi yaş aralığı mantıklı bir hedef olacaktır ona karar vermemiz gerekiyor.

İngiltere Dijital Pazarlama Yaş Dağılımı

Ortalama saç ekimi için uygun yaş aralığı olarak belirtilen 20-60 yaş aralığına bakarsak eğer pazarın ortalama toplamının %52 civarında olduğunu görebiliyoruz. Bu totalin’de sadece %49’unun erkek olduğunu daha önce görmüştük o zaman pazarda ki hedef kitlenizin sosyal medya kullanan hedef kitlenin sadece %26’sına denk geldiğini söylemek yanlış olmaz.

Bu rakam 25milyon 800bin civarında bir pazara hitap ettiğinizi belirtiyor. Tabii ki burada saç ekimi ihtiyacı olmayan sayısını bilmemiz mümkün değil ancak herkesin ihtiyacı olduğundan yola çıkacak olursak bu rakamın 25 milyon olduğu sonucu değişmiyor.

Doğru ve Mantıklı Bir Dijital Pazarlama Bütçesi Belirleyin

İstatistikler bizi ilgili konuda 25milyon hedef kitle sayısına kadar getirdi. Artık bu 25 milyonluk hedef kitleye nasıl ve hangi bütçeler ile ulaşacağımız konusuna sıra geldi. Tabi bunu yapmadan önce hedef kitlenin hangi dijital kanalları takip ettiğini bulmamız gerekiyor. Bunun için istatistiklerin sosyal medya kısmını bir kez daha incelememiz gerekiyor. Burada size peş peşe istatistikler vereceğim. Bu istatistiklerden yukarıda çıkarımlarını yapmış olduğumuz sayıların doğruluğunu da analiz etmiş oluyoruz.

İngiltere Favori Sosyal Medya Kanalları

 

İngiltere Sosyal Medya Kullancılarının Demografik Dağılımı
İngiltere Sosyal Medya Kullancılarının Demografik Dağılımı

 

İngiltere Sosyal Medya Kullanım Sayıları

 

Aslında yukarıda ki tablolar bizim büyük resmi görmemizi sağlayan işaretler. Hedef kitlemiz olan İngiltere’de 2022 şubat istatistiklerine göre kullanıcıların büyük çoğunluğu facebook kullanmaktadır. Kulaktan dolma ya da refleks olarak hareket edecek olsak bu Pazar’da hedef kitleye ulaşmak için Instagram daha iyi bir araç diyecek çok insan olacaktır. Bazıları Instagram ve Facebook için ikisi de aynı mecra diyebilir ancak buda bilinen en büyük yanlışlardan birisidir. Evet iki sosyal mecra aynı kaynağa ait olabilir ancak kullanıcı yaş ortalamaları her iki kaynak içinde hedef pazara göre farklılık gösterebilir. Dolayısı ile bir sonraki adımda sosyal medya kullanım analizlerini yapmamız gerekmektedir.

Doğru Sosyal Medya Kanalları Seçin

Sosyal Medya kanal analizi aslında kulaktan dolma bilgilerle gittiğinizde sizi oldukça şaşırtabilecek detaylar barından bir alan. Her ülke, hedef kitle ve yaş dağılımına göre farklı refleksleri olan bir dijital pazarlama yöntemine sahiptir. Bu konuda hata yapmamak için burada kullanılacak olan kanalların verilerinin çok iyi bir şekilde toplanması gerekmektedir. Hadi gelin hedef pazarımız olan İngiltere için bu sosyal medya kanallarının derinlemesine analizlerini yapalım.

Sağlık Turizmi İngiltere Pazarı Sosyal Medya Detay Analizi

Facebook
İngiltere Pazarı Facebook İstatikleri

Meta’nın reklam kaynaklarında yayınlanan veriler, Facebook’un 2022’nin başlarında Birleşik Krallık’ta 35.05 milyon kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. Şirketin revize edilmiş kitle rakamları, Facebook’un İngiltere’de ki reklam erişiminin 2022’nin başında toplam nüfusun yüzde 51,3’üne eşit olduğu anlamına geliyor. 2022’nin başında, Facebook’un İngiltere’deki reklam kitlesinin yüzde 54,1’i kadın, yüzde 45,9’u erkekti. Buda demek oluyor ki hedef kitlemize ulaşmak için ilk önceliklerimizden birisi İngiltere için Facebook olmalıdır. Saç Ekimi konusunda bir çalışma yaptığımızıda düşünecek olursak elimizde %45,9 luk bir pazar payı var diyebiliriz.

 

Instagram
İngiltere Pazarı Instagram İstatikleri

Meta’nın reklam araçlarında yayınlanan rakamlar, Instagram’ın 2022’nin başlarında Birleşik Krallık’ta 31,75 milyon kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. Bu rakam, Instagram’ın İngiltere’deki reklam erişiminin yılın başında toplam nüfusun yüzde 46,5’ine eşit olduğunu gösteriyor. 2022’nin başlarında, Instagram’ın Birleşik Krallık’taki reklam kitlesinin yüzde 56,0’ı kadın, yüzde 44,0’ı ise erkekti.

Tik Tok
İngiltere Pazarı Tiktok İstatikleri

ByteDance’in reklam kaynaklarında yayınlanan rakamlar, TikTok’un 2022’nin başlarında Birleşik Krallık’ta 18 yaş ve üzeri 21.81 milyon kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. Bağlam açısından, ByteDance’in rakamları, TikTok reklamlarının 2022’nin başında Birleşik Krallık’ta 18 yaş ve üzeri tüm yetişkinlerin yüzde 40,4’üne ulaştığını gösteriyor. Not: Pazar bunu gösteriyor olsa bile Tik Tok kullanıcıların çok büyük bir çoğunluğunun eğlence amaçlı bu sosyal mecrayı kullandığını söylüyor. Dolayısı ile buraya bir bütçe ayrılması taraftarı değilim. Instagram reels seçeneği ile tiktok’a kaptırdığı bu pazarı ilerleyen dönemde yakalayacaktır diye düşünüyorum. Açıldığı zaman snapchat’de benzer bir tırmanış göstermişti.

Youtube
İngiltere Pazarı Youtbe İstatikleri

Meta’nın reklam kaynaklarında yayınlanan veriler, Facebook’un 2022’nin başlarında Birleşik Krallık’ta 35.05 milyon kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. Şirketin revize edilmiş kitle rakamları, Facebook’un Birleşik Krallık’taki reklam erişiminin 2022’nin başında toplam nüfusun yüzde 51,3’üne eşit olduğu anlamına geliyor.

Ancak YouTube’da reklamcılık açısından oldukça zorlu bir kitleye sahip. YouTube kullanıcılarının çoğunluğu bu mecrayı müzik dinlemek yada klip izlemek için kullanıyor. Dolayısı ile hedef kitleye ulaşırken ilgili kanalın ne derece etkili olacağını iyi düşünmek lazım. YouTube’u komple görmezden gelmek tabii ki benimde tavsiye edeceğim bir şey değil ancak, ben YouTube’un marka değeri kazanılmış firmalar için olduğunu düşünüyorum. Yine söylüyorum ki bu tamamen benim kendi görüşüm.

İlla ki bu kanalda da yer almak istiyorum diyorsanız, bu kanala ürettiğiniz içeriklere reklam çekmek yerine hali hazırda sizin verdiğiniz hizmete ait çeşitli kitle sayılarına ulaşmış kanalların videolarına reklam vermeniz backlink açısından daha etkili sonuçlar verecektir. Buda aslında dijital pazarlamanın değil de SEO’nun konusudur diyebiliriz.

LinkedIn

LinkedIn’in reklam kaynaklarında yayınlanan rakamlar, LinkedIn’in 2022’nin başlarında Birleşik Krallık’ta 34.00 milyon ‘üyesine’ sahip olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, LinkedIn’in reklam araçlarının, diğer birçok sosyal medya platformu tarafından yayınlanan reklam erişim rakamlarının temelini oluşturan aylık aktif kullanıcılar yerine, toplam kayıtlı üyelere dayalı olarak hedef kitle erişim verilerini yayınladığını unutmayın. Şirketin reklam erişim rakamları, LinkedIn’in Birleşik Krallık’taki kitlesinin 2022’nin başında toplam nüfusun yüzde 49,7’sine eşit olduğunu gösteriyor.

LinkedIn’in de YouTube gibi doğrudan Sağlık Turizmi dijital pazarlama argümanlarından birisi olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Bu demek değildir ki LinkId’in reklamcılığı kullanmayın. Burada hedefi değiştirerek kullanmak çok daha mantıklı olacaktır. Örneğin İngiltere’de aile hekimliği yapan doktorları sayfanızda bir yere çağırarak onlara detaylı bir şekilde saç ekimini nasıl yaptığınızı anlatabilir, hastalarına kendilerini tavsiye etmeleri halinde aracılık hizmet bedeli kesebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Bunun diğer pek çok reklam çeşidinden daha etkili olacağı görüşü içerisindeyim. İşe bu tarz bir reklamcılık hedefi belirlerseniz LinkedIn reklamcılığı sizin açınızdan çok daha verimli sonuçlar doğuracaktır.

Twitter
İngiltere Pazarı Twitter İstatikleri

Twitter’ın reklam kaynaklarında yayınlanan rakamlar, Twitter’ın 2022’nin başlarında Birleşik Krallık’ta 18.40 milyon kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. Twitter’ın Birleşik Krallık’taki reklam erişimi, yılın başında yerel internet kullanıcı tabanının (yaşa bakılmaksızın) yüzde 27,5’ine eşdeğerdi.

Bu rakamları ortaya çıkardığımda bende bu sonuca oldukça şaşırdım. Özellikle gelişmiş ekonomilerin olduğu toplumlarda geniş kullanıcı kitlesi ile ortaya çıkan Twitter İngiltere gibi bir pazarın sadece %27.5’ine sahip. Buda kafamda zaten hedef kitle daraltmasına gittiğimizde azalan sayı ve reklam kanallarının çokluğuna bakarak buraya reklam yapılır mı sorusunu oluşturdu. Bence buraya bir bütçe ayırmanın lüzumu olmadığı gibi buraya ayrılacak kaynak başka bir sosyal mecrada daha etkili kullanılabilir.

SAĞLIK TURİZMİNDE GOOGLE REKLAMCILIĞI & SEO

Tabii ki dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından birisi de Google dijital reklamcılığıdır. Google da arama ağı reklamcılığı, metin reklamcılığı, Görüntülü reklamcılık, video ve alışveriş reklamcılığı gibi birbirinden değerli reklam çeşitleri var. Bu reklam çeşitlerinin ne olduğu şu anda bu konumuzun içeriği değil. Bunu başka bir konuda derinlemesine ele almak gerekmektedir. Burada Google’ında sosyal medya reklamcılığı kadar önemli olduğunun altını çizmek istedim sadece.

Google doğrudan bilgiye ulaşılan bir noktadadır. Instagram vb gibi sosyal medya kanalları bilgiden çok ilgiye odaklı çalışırken Google ve arama motorlarının tamamı doğrudan bilgi almak için kullanıcılar tarafından kullanılan programlardır. Dolayısı ile burada yer almak istemiyorum diyen tabirimi maruz görün ama ayağına sıkar.

Neden arama ağı reklamcılığı yazmadın da Google reklamcılığı yazdın sorusunun cevabı bence üstteki resimde oldukça basit bir şekilde ortaya çıkmış durumda. Google İngiltere pazarının %92.76’lık dilimini almışken bu pazarda başka bir arama motoru kullanmak abesle iştigal etmektir. Boşu boşuna paranız yanmış olacaktır. Tabii ki bu dediğim her Pazar için geçerli bir şey değildir. Örneğin Rusya ve Ukrayna ( savaştan sonra değişim gösterebilir ) gibi BDT pazarı ülkelerine özel bir çalışma yaptığınızda Yandex’in bu pazarda lider olduğunu göreceksiniz.

Peki madem burayı özet geçtik burada ki reklamcılık türlerini de başka konuda anlatalım dedik en azından bütçe veremez misin diyenlere cevabım maalesef veremem olacaktır. Google ve diğer arama motorları doğrudan web sitenize yada ilgili online içeriğinize trafik akışı sağlayan kaynaklar olduğundan dolayı buraya yapacak olduğunuz reklam yatırımı birazda işin içeriğine ve SEO kurgusuna bağlıdır. SEO ise içerik ve teknik olmak üzere kendi içerisinde farkı alanlara ayrılmış bambaşka bir uzmanlık konusudur. SEO ile ilgilide yeni içeriklerimi çok yakında sizlerle paylaşıyor olacağım lütfen zaman zaman uğrayarak burada ki içeriklerimi ve beni takip etmeye devam edin.

Ama benden ortalama bir Google Pazarlama bütçesi isterseniz vereceğim rakamı en az sosyal medya reklamlarına ayırdığınız payın 2 katı olarak söyleyebilirim. Bunun içerisinde SEO için tutuğunuz uzmanın yada aldığınız desteğin aylık giderini katmıyorum tabii ki de.

SAĞLIK TURİZMİNDE E-POSTA REKLAMCILIĞI

Bana göre ölçümlenmesi iddia edilenin aksine çok zor olan, boş atıp dolu tutturulmaya çalışılan bir reklamcılık türü. Eğer elinizde gerçekten iyi bir e-posta verisi var ve bundan eminseniz kullanmayın demem. Ama burada yapılması gereken ilk iş elinizde ki veriyi test edin. Misal Iphone 14 bir telefon reklamı çıkın ve piyasanın çok altında bir rakama bu telefonu vereceğinizi söyleyin ve ortalama bir milyon e-posta verisi var ise elinizde bu e-postalardan 1.000 tanesine bu içeriği gönderin ve geri dönüş sayısına bakın. İnanın harcadığınız para ( satışı çok kolay bir ürün için bile ) verdiğiniz efora dönmeyecek bir okunma sayısı ile karşılaşırsınız. Zaten maillerinizin bir çoğu spam klasörlerinde kaybolup gidecektir.

BAŞARILI BİR DİJİTAL PAZARLAMA KAMPANYASI NASIL ÖLÇÜMLENİR?

Peki neden bu rakamları ölçümlüyoruz? Tüm mesai arkadaşlarımın ve danışanlarımın bana sürekli olarak sordukları soru budur. Bu sayıyı hesaplıyorum çünkü dijital marketing bütçesi hazırlarken buna ihtiyacımız olduğu gibi dijital marketing kampanyasının başarı oranını ölçümleyebilmeniz için bu rakamlara ihtiyacınız var.

İş hayatım boyunca dijital marketing ya da Türkçe adı ile dijital pazarlama yapan tüm arkadaşların dijital pazarlama yaptıklarında kafalarına göre bir bütçe hazırladıklarını ve bu bütçeyi raporlarken toplam görüntülenme sayılarına göre etkileşime geçmiş insan sayısına böldüklerini gördüm. Ancak elinizde somut bir hedef olmadan toplam bir bütçe çıkaramazsınız ve her tıklama bir başarı değildir. Başarı; tıklama aldığınızda hedeflediğiniz içeriğe giden kişi sayısı ile ilgilidir ve bu kişileri ilgili içerikte karşılayan teknik, yazılı ve görsel içeriklerin tamamıdır ki burada SEO devreye girer.

Her ne şekilde olursa olsun yukarıda ki matematik yanlıştır. Sizi aslında etkisiz bir reklam zincirinde etkiliymiş gibi gösterecek sonuçlar doğuracaktır. Bir çok firmada bizzat şahit oldum ki yanlış yönetilen dijital reklam bütçelerinden bu işin yöneticileri kendilerini asla sorumlu tutmuyor. Zira bu konu çok fazla bilinmediğinden iş raporlamaya geldiğinde excell çıktıları ile şişirilmiş onlarca rakam görüyorsunuz ve hatta bu kişiler “Biz reklamı çıktık ama insanlar beğenmedi”, reklam çıktığımız görsel ilgi görmedi, pazarda bizden daha ucuz rakipler var gibi onlarca bahane sunabilirler.

Oysa ki rakamları kendinize kılavuz alarak yola çıktığınız birçok işte bu üstte sayılan her bahanenin bir çözümü vardır. Bugün birçok ünlü e-ticaret sitesi aynı ürünleri farklı fiyatlara satabiliyorken, üstelik bunu kullanıcının çok basit bir arama yaparak bulabileceğini bile bile yapıyorken biz pahalıyız, reklam ilgi görmedi, görsel çalışmadı gibi bahanelerle savuşturmak akılcı bir iş değildir. İlgi gören reklamı nasıl sahipleniyorsanız, bunun arkasında ki tıklama matematiğine inanıyorsanız ilgi görmeyen reklamlarada aynı özeni göstermek ve kanıtlamak zorundasınızdır. Üstelik A-B testi denen sistemler ile bir reklamın hedef kitle üzerinde ki etkisi önceden test edilebileceği gibi hedef kitlenin doğrumu yanlış mı olacağıda test edilebilir.

SONUÇ OLARAK

Sevgili okuyucum; gereksiz uzun bir konu oldu gibi gelebilir ama aslında bir sektörün örneği altında dijital pazarlama’nın temellerini ve dayanması gereken matematiksel gerçekleri incelediğimiz bir yazı oldu. Dilerim ileride yapacak yada yaptıracak olduğunuz dijital pazarlama kampanyalarına kaynak, etkili bir sosyal medya reklamcılığı için sizlere bir kılavuz olabilir bu yazım. Sıkılmadan okuyarak konuyu buraya kadar takip ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyor, bir sonra ki yazılarımda tekrar buluşmayı ümit ediyorum.

Eğer dijital pazarlama yapıyorsanız ve demografik yapısı A hedef kitlesi olan bir ürün veya hizmetiniz varsa bu yazıyı okumanızıda tavsiye ederim. A + Hedef Kitle Burada